KAD POMISLITE na panettone, vjerojatno zamišljate veliki božićni slatki kruh iz talijanskih pekarnica – pahuljast, s kandiranim voćem i grožđicama, nezaobilazan dio talijanske trpeze. No postoji jedan panettone koji se ne radi u luksuznim dućanima ili kuhinjama s Michelinovim ambicijama, nego unutar zidina zatvora – i mnogi čak tvrde da je među najboljima u Italiji.
Ovaj poseban projekt zove se Pasticceria Giotto i nalazi se unutar zatvora Due Palazzi u Padovi, sjeveroistočna Italija, gdje zatvorenici uz nadzor profesionalnih slastičara proizvode panettone visokog standarda koji se svake godine našao i na ljestvicama najboljih talijanskih božićnih kolača.
Od zatvorskih zidova do jedne od najboljih panettonea
Sve je počelo još 2005. godine, kada je neprofitna organizacija Work Crossing zajedno s Giotto kooperativom pokrenula pekarski program unutar zatvora Due Palazzi. Ideja je bila dati zatvorenicima praktičnu vještinu i smisao za rad, ali i stvoriti kvalitetan artigian panettone za tržište tijekom blagdana.
Zatvorenici, obučeni u bijele kute, rade pod nadzorom profesionalnih pekara. Proces pripreme panettonea traje oko 72 sata – toliko zahtijeva tradicionalna tehnika, koja uključuje višestruka dizanja tijesta i spor rad s kvascem, maslacem, jajima i šećerom kako bi se dobila karakteristična mekana i visoka struktura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pasticceria Giotto ne radi samo panettone – proizvodi i kekse, torte, nougat, čokoladu pa čak i sladoled – ali panettone ostaje njihov zaštitni znak, a tim iz zatvora često ispeče tisuće komada za božićnu sezonu.
Rehabilitacija kroz rad
Ovaj projekt ima i snažnu socijalnu dimenziju – ne radi se samo o proizvodnji slastica, nego i o rehabilitaciji zatvorenika. Sudjelovanje u pekarskom programu smanjuje stopu recidivizma, jer oni koji rade na ovim projektima imaju osjećaj vrijednosti, stječu vještine i zarađuju, a dio plaće mogu poslati obiteljima.
Primjerice, dok je talijanski prosjek povratka u zatvor nakon puštanja iznad 70 posto, u programu pekare taj broj pada na samo 1 – 2 posto, što govori o utjecaju takvog rada na samopouzdanje i životne perspektive.
Tako panettone iz Pasticceria Giotto postaje više od božićnog kolača – simbol je drugog pokušaja, vještine i integracije, ali i iznenađujuće talijanske pekarske izvrsnosti dolazeći iz mjesta gdje biste to najmanje očekivali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Kliknite ovdje.
Ovo je .
Homepage nacije.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Želite raditi na Indexu? Prijavite se ovdje.
Preuzeto sa: www.index.hr


