spot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

PITANJE KOJE STE UKUCALI PRIJE NEKOLIKO GODINA NIJE NESTALO: Google zna sve vaše tajne, jednim potezom to izbrišite!

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2026\/09\/google1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2026\/09\/google1.jpg”,”caption”:”(Foto: AI generated)”,”bg”:”393227”}]

orisnici koji godinama koriste Google nalog često ostavljaju detaljan trag svojih digitalnih aktivnosti. Kompanija čuva podatke o pretragama, otvaranim rezultatima i drugim akcijama na svojim servisima. Obim sačuvanih informacija zavisi od specifičnih postavki unutar samog naloga, piše Kurir.

Sekcija pod nazivom My Activity sadrži podatke povezane s Google pretragom i brojnim drugim servisima. Historija obuhvata preglede rezultata, korištenje aplikacije Google Maps, klikove na oglase, te specifične informacije o uređaju i lokaciji. Kompanija trenutno mijenja način organizacije postavki, pa korisnici na profilima nailaze na različite nazive opcija tokom uvođenja novog sistema.

Foto: Android police screenshot

Korisnici mogu izbrisati sačuvanu aktivnost za određeni period ili u potpunosti. Na računaru je potrebno otvoriti sekciju My Activity i odabrati željeni vremenski okvir. Korisnici Android uređaja mogu pristupiti historiji kroz zvaničnu Google aplikaciju odabirom opcije “Search history” na profilnoj fotografiji. Kompanija upozorava da sistem trajno briše historiju te preporučuje provjeru podataka prije samog uklanjanja.

Opcije automatskog brisanja

Platforma nudi mogućnost automatskog uklanjanja historije nakon 3, 18 ili 36 mjeseci. Korisnici na ovaj način mogu unaprijed odrediti trajanje čuvanja određenih aktivnosti, što u potpunosti eliminiše potrebu za ručnim brisanjem. Isključivanje opcije za historiju pretrage ne briše automatski ranije prikupljene podatke. Sistem neće čuvati buduće aktivnosti unutar Search servisa, ali određene funkcije mogu privremeno koristiti podatke za isporuku preciznijih rezultata.

Historija povezana sa brojnim Google servisima obuhvata i lokacije pretraživane u mapama, rezervisana putovanja te ranije pregledani sadržaj. Kompanija kontrolira različite vrste aktivnosti posebnim postavkama i alatima. Brisanje historije pretrage ne znači automatsko uklanjanje apsolutno svih podataka iz drugih integrisanih servisa.

Historija internet preglednika

Historija Google naloga i historija internet preglednika predstavljaju dvije odvojene kategorije. Chrome i drugi preglednici čuvaju vlastitu, lokalnu historiju posjećenih stranica. Korisnici moraju provjeriti i postavke preglednika ukoliko žele ukloniti lokalno sačuvane podatke o posjetama. Korištenje anonimnog režima (Incognito) sprečava čuvanje pretraga na nalogu, ali preglednici i mrežni servisi i dalje obrađuju podatke prema vlastitim pravilima.

Isključivanje čuvanja budućih aktivnosti ne uklanja automatski raniju historiju s uređaja. Stari podaci ostaju na nalogu sve do ručnog uklanjanja ili isteka roka za automatsko brisanje. Google nudi opciju “Turn off and delete activity” za istovremeno zaustavljanje čuvanja i brisanje postojeće aktivnosti. Korisnicima se preporučuje detaljna provjera sekcija Search Services History, Web & App Activity, YouTube i Timeline za potpunu kontrolu digitalnih tragova, prenosi portal Kurir.

Preuzeto sa: www.slobodna-bosna.ba

Popular Articles