Wednesday, December 17, 2025
spot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

Related Posts

Što grickati za doček Nove godine? Ove četiri ideje oduševit će goste

Sadržaj nastao u suradnji s: Vindija

Bliži se Nova godina, a s njom i vječna dilema: što poslužiti gostima dok odbrojavamo zadnje sate stare godine? Ako ste domaćin novogodišnjeg dočeka, nažalost upravo vi imate odgovornost da pripremite hranu i osmislite dovoljno zanimljivih snackova koji će se grickati cijelu večer uz piće.

Upravo zato vam donosimo nekoliko jednostavnih, ali efektnih ideja za snackove sa sirom koji će oduševiti vaše goste, a koji vama neće oduzeti previše vremena.

Party prutići sa sirom

Ovi zavrnuti prutići vrlo se jednostavno pripremaju, a puni su okusa. Možda na prvu ne izgleda tako, ali dijon senf se izvrsno slaže s tvrdim ribanim sirom poput Vindija Bovidura. Recept je vrlo jednostavan, a s njim ćete dobiti 10–12 prutića.

Sastojci:

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 2 žlice dijon senfa
  • oko 120 g ribanog Vindija Bovidur sira
  • pola žličice dimljene mljevene paprike
  • sol i papar

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C
  2. Na čistoj površini pospite malo brašna i razvaljajte lisnato tijesto, premažite gornju stranu dijon senfom.
  3. Posolite i popaprite razmazani dijon senf te lagano pospite preko cijele površine dimljenu mljevenu papriku.
  4. Preko svega pospite Vindija Bovidur ribani sir tako da pokrije senf i utisnite ga rukama kako se ne bi rasipao.
  5. Presavijte lisnato tijesto na pola i pređite valjkom preko tijesta kako bi se dvije strane spojile.
  6. Tijesto izrežite na 10-12 trakica (debljina 2-3 cm) i zavrnite ih nekoliko puta te ih tako položite na pleh.
  7. Stavite u pećnicu i pecite 12-15 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  8. Poslužite ih tople gostima.

Dip za tortilje od ribanog sira

Uz piće uvijek dobro dođu i grickalice poput tortilja, a svi znamo da su još ukusnije ako ih možemo umočiti u neki umak. Za ovaj dip trebat će vam manje od 10 minuta, pogotovo uz već naribani Vindija Pizza MIX sir.

Sastojci:

  • 25 g maslaca
  • 1 žlica mekog brašna
  • 1 šalica punomasnog mlijeka
  • 2-3 šake Vindija Pizza MIX naribanog sira
  • malo soli i čilija u prahu po ukusu

Priprema:

  1. U lončiću rastopite maslac i dodajte brašno kako biste napravili zapršku, cijelo vrijeme miješajte pjenjačom dok ne dobijete kremastu smjesu (oko 60 sekundi).
  2. Ulijte mlijeko i nastavite miješati pjenjačom, dok mlijeko proključa smjesta bi trebala biti gusta poput tekućeg jogurta.
  3. Smanjite plamen i dodajte šaku Vindija Pizza MIX naribanog sira i miješajte dok se ne rastopi. Ponovite postupak još 1-2 puta. Ako ste pretjerali sa sirom i smjesa vam je pregusta, dodajte još malo mlijeka.
  4. Naposljetku dodajte soli i čilija u prahu po ukusu te promiješate da se sastojci sjedine.

Party kruh sa sirom

Znamo da su plate s narescima često prva opcija novogodišnjih večeri, a njih možete upotpuniti kruhom sa sirom, koji će gostima sigurno biti zanimljiviji od običnog bijelog kruha.

Sastojci:

  • 1 okrugli sourdough kruh
  • 400 g Vindija naribane Gaude
  • 100 g maslaca
  • 2 žličice soka od limuna
  • 2 žličice dijon senfa
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • ½ žličice luka u granulama
  • ½ žličice soli
  • 1-2 žličice suhog ili svježeg vlasca

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C
  2. Razrežite kruh po dužini i širini kako biste dobili duge četvrtaste trakice debljine 3 cm, ali nemojte razrezati kruh do kraja kako bi trakice ostale stajati.
  3. Umetnite naribanu Vindija Gaudu između svih trakica u kruhu.
  4. Rastopite maslac, pomiješajte s njim sok od limuna, senf, češnjak i luk u granulama i sol. Dobivenu smjesu lagano prelijte preko kruha i sira.
  5. Zamotajte kruh u aluminijsku foliju i pecite 20 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite još 10 minuta dok se sir ne rastopi.
  6. Dok je kruh još vruć, posipajte ga vlascem.

Focaccia s maslinama i Bovidur listićima

Ovo je jednostavno, brzo jelo koje izgleda rustikalno i funkcionira kao snack, uz vino ili kao dio novogodišnjeg stola uz nareske. Ovdje su ključni Vindija Bovidur listići jer se pri pečenju ponašaju drugačije od ribanog sira, a učinit će focacciu dodatno zanimljivom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. Tijesto prebacite na papir za pečenje i lagano ga raširite prstima u nepravilni pravokutnik ili krug te ga premažite maslinovim uljem.
  3. Prstima napravite udubine po cijeloj površini, masline lagano utisnite u tijesto i sve pospite ružmarinom.
  4. Ravnomjerno rasporedite Vindia Bovidur listiće po površini, ali nemojte ih slagati u debeli sloj. Najbolje je ako se listići djelomično preklapaju, djelomično dodiruju tijesto, a djelomično stoje “u zraku”. Sir će se na nekim mjestima stopiti i “zalijepiti” za tijesto, a na drugima će se zapeći i stvoriti tanke hrskave pločice.
  5. Stavite u pećnicu i pecite 10-13 minuta, dok rubovi ne porumene.
  6. Kada izvadite focacciu iz pećnice još jednom ju pokapajte ili premažite maslinovim uljem.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Vindija u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Kliknite ovdje.

Ovo je