Amerikanka Maria iz Colorada preživjela je pravu zdravstvenu dramu nakon što je obična večera s omiljenim pireom postala borba za život. Iako su prvi simptomi ukazivali na običnu crijevnu virozu, ljekarski nalazi otkrili su prisustvo opasnog neurotoksina koji se krije u namirnici koju svakodnevno koristimo, prenosi Dnevno.hr.
Maria iz Colorada nije ni slutila da će nakon večere završiti u bolnici. Nakon što je pojela porciju svog omiljenog pire krompira i otišla na spavanje, sve se činilo u redu. Međutim, nekoliko sati kasnije počele su joj se javljati mučnine, glavobolja i povraćanje. Ubrzo je završila na Hitnoj, a ljekari su joj dijagnostikovali trovanje hranom ili crijevnu virozu. No, zapravo je problem bio puno ozbiljniji – Maria je pojela pokvareni krompir.
Ovu priču na svom je Instagram profilu podijelio ljekar Myro Figura te je nakon toga objasnio kako je došlo do trovanja i zašto je Mariji pozlilo. “Krivac za njeno zdravstveno stanje bio je solanin, neurotoksin koji se prirodno proizvodi u krompirima. Naime, solanin se ne nalazi u svim krompirima, već samo u onima koji su bili izloženi prekomjernoj sunčevoj svjetlosti”, rekao je ljekar.
Smrtonosni toksin u zelenim dijelovima povrća
Kaže kako krompiri koji su predugo stajali na svjetlu ili su ostali na otvorenom, počinju proizvoditi hlorofil koji je sam po sebi bezopasan, ali ukazuje na to da je u krompiru nastao i solanin. Takav krompir poprima zelenkastu boju i jasno ukazuje na to da se razvija toksin koji može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.
“Trovanje solaninom može dovesti do mučnina, povraćanja, glavobolje, pa čak i do ozbiljnih neuroloških oštećenja, a u najgorem slučaju, može biti fatalno”, kaže ljekar Myro Figura.
Kako prepoznati opasnost i pravilno skladištiti namirnice
Kaže kako je rješenje ovog problema čuvanje krompira u hladnom i tamnom prostoru kako bi se spriječila proizvodnja solanina. Ako primijetite da je krompir poprimio zelenu boju, nemojte ga jesti. Čak iako ga ogulite, solanin se može naći ispod kore zbog čega je najbolje potpuno izbjeći konzumaciju ovakvih krompira.
Ovaj slučaj služi kao ozbiljno upozorenje svima koji zanemaruju promjenu boje na povrću. Trovanje može nastupiti veoma brzo, a simptomi se često miješaju sa bezazlenim virusima, što može dovesti do kobnog odgađanja adekvatne zdravstvene njege.
Preuzeto sa: www.slobodna-bosna.ba


